Χειροτέχνικα 24-26 Μαρτίου 2017

Γεια σας αγαπημένες φίλες και φίλοι,

Ελπίζω να είστε όλοι καλά, δεδομένων των συνθηκών πάντα, έχει μπει και η άνοιξη, με δόντια βέβαια. Αυτός ο Μάρτης μας ταλαιπώρησε, λίγο ο καιρός, λίγο μια ίωση που μου χτύπησε το θυρεοειδή και με ταλαιπωρεί ακόμα, δε βαριέστε, είχε πάντως και τα πολύ καλά του!!

Ένα εξ αυτών και η φανταστική μας έκθεση Χειροτέχνικα, που έγινε από τις 24 μέχρι και τις 26 Μαρτίου στο εκθεσιακό κέντρο της Helexpo στο Μαρούσι. Δεν θα αναλύσω εδώ το φανταστικό ταξίδι από τα Χανιά στην Αθήνα με το C-130 (ο γάμος έχει και τα καλά του!!), απλά φανταζόμουν ότι θα έφτανα την Παρασκευή το απόγευμα ίσα ίσα για να προλάβω μια-δυο ώρες στην έκθεση πριν κλείσει για την πρώτη μέρα. Πάντως να είναι καλά οι άνθρωποι της Π.Α. εδάφους και αέρος που βοήθησαν σε αυτή τη φανταστική εμπειρία (δεν το λέω ειρωνικά, αντιθέτως, μέσα από την καρδιά μου), αλλά πάνω από όλα οι τρεις φανταστικές φίλες που απέκτησα κατά τη διάρκεια της αναμονής, η Βάνα-μηχανικός Π.Α., η Δώρα η κοπτοραπτού και η Δέσποινα-μελλοντική μάνα!

Στα δικά μας τώρα. Την οικειοποιήθηκα την έκθεση και έβαλα το “μας” γιατί αυτή τη φορά νομίζω οι παπλωματούδες το κατα-ευχαριστηθήκαμε!!! Στην σελίδα του Ελληνικού Συλλόγου Πατσγουωρκ έχει ήδη αναρτηθεί ο απολογισμός του Συλλόγου για την έκθεση. Για όσους δεν γνωρίζουν,  έχει ξεκινήσει μια συνεργασία μεταξύ του Συλλόγου με το Ηλιτόμηνον, ο οποίος είναι ένας φορέας που φροντίζει τα πρόωρα νεογνά! Το λιγότερο που μπορούσαμε να προσφέρουμε σαν σύλλογος, είναι κάτι που γνωρίζουμε πολύ καλά, να ράψουμε παπλωματάκια αγκαλιάς και για την θερμοκοιτίδα, καθώς και σκουφάκια σε τρία μεγέθη, ανάλογα με την ανάπτυξη του κάθε πρόωρου μωρού.

Το Σάββατο 25η Μαρτίου, ξεκίνησα κι εγώ το πρωί να πάω στην έκθεση, να ράψω παπλωματάκια για τα προωράκια!! Ξέχασα να αναφέρω ότι το βράδυ της Πέμπτης, μετά από τακτοποίηση-μερική-του σπιτιού, ψώνια σουπερμάρκετ, μαγείρεμα και διάφορα σχετικά, κατά τις 9 το βράδυ αποφάσισα να τελειώσω το καπιτονάρισμα και να βάλω και ρέλι στο πάπλωμα με τα χρώματα του ουράνιου τόξου, τα βασικά υφάσματα του οποίου είχα αγοράσει στην προηγούμενη Χειροτέχνικα, και σας είχα δείξει εδώ. Τα υφάσματα για την πλάτη και το ρέλι τα προμηθεύτηκα τελευταία στιγμή από τη Marmalena, και όπως φαντάζεστε ήθελα πολύ να το παρουσιάσω στην έκθεση και ήταν μια τέλεια αφορμή να το τελειώσω επιτέλους. Για τεχνικούς λόγους είχα μεταφέρει όλα τα συμπράγκαλα τα κοπτοραπτικά στην τραπεζαρία και περιττό να πω ότι τελείωσα το ράψιμο στις 3:30 το πρωί της Παρασκευής…… ο σχετικός χαμός που γινόταν φαίνεται εδώ.. και δεν θα πω καν για τα λάθη που έκανα, δεν χρειάζεται.. το βασικό συμπέρασμα είναι πάντως ότι χρειάζομαι καινούρια ραπτομηχανή!

Μαζί με το πάπλωμα αυτή τη φορά θυμήθηκα να πάρω και κάποια βασικά κοπτοραπτικά εργαλεία μαζί, γιατί στην προηγούμενη έκθεση μου δάνειζε η φίλη Σάντρα τα δικά της!!! Φυσικά δεν είχα χρόνο να φτιάξω καινούριο νεσεσεράκι να τα βάλω όλα μέσα, αλλά σκέφτηκα να χρησιμοποιήσω αυτό που είχα από το Sew Sampler κουτί του Οκτωβρίου, το οποίο χώρεσε μέσα όσα ακριβώς χρειάστηκα!

20170404_18164520170404_181903

Μια μέρα και κάτι μετά λοιπόν, εμφανίστηκα κι εγώ στην έκθεση!!! Όπου άκουσα ραπτομηχανές σε λειτουργία, προς τα εκεί πήγα!!!

20170326_120926.jpg

Έξι ραπτομηχανές, όλες κατειλημμένες, υφάσματα παντού, βάτες, κοπίδια, χάρακες, κλωστές, παπλωματάκια που έραβαν οι παπλωματούδες εκείνη τη στιγμή, παπλώματα στους τοίχους του περιπτέρου, ένας δημιουργικός χαμός, που για εμένα που ράβω μόνη μου στο σπίτι, στην αρχή μου φάνηκε λίγο έντονος, αλλά μετά μπήκα στο κλίμα και ξεκίνησα να ράβω το πρώτο μου παπλωματάκι για τα προωράκια!

Βέβαια, δίπλα μου είχα την άλλη φανταστική φίλη Αντωνία, η οποία όση ώρα έραβε, έλεγε ¨Βρε παιδιά, ας βγάλουμε και καμιά φωτογραφία”, και της έλεγα “τι τις θες τις φωτογραφίες ρε Αντωνία, ράβε να τελειώνουμε”, και επειδή ό,τι λέω το λούζομαι, μόλις ξεκίνησα κι εγώ να ράβω, της λέω της διπλανής “ρε συ Αντωνία, δεν βγάζουμε και καμιά φωτογραφία?” και ιδού το αποτέλεσμα, γιατί δεν θέλαμε τις σοβαρές που μας τράβηξαν, θέλαμε και σέλφι!! τρομάρα μας!!

Κι επειδή δεν ήμασταν οι μόνες που ράβαμε, εδώ η Τιτίκα επί το έργον, στο πρώτο από τα 7 που έραψε στην έκθεση, αν θυμάμαι καλά, από κοντά η Ελένη δεν σταμάτησε να βγάζει φωτογραφίες,η Ιωάννα πίσω από τη ραπτομηχανή, η Θεοδώρα είχε φέρει την δική της, δυο μέρες έραβε επίσης ασταμάτητα, και ο Αργύρης που στόλισε τα σκουφάκια για τα προωράκια με τόση αγάπη και τέχνη!!!

20170325_15411420170325_15412320170326_120933

Το πρώτο παπλωματάκι που ξεκίνησα το Σάββατο και το τελείωσα την Κυριακή το πρωί (ράβω αργά το ξέρω!!) ήταν αυτό, σε ορισμένα τετράγωνα του οποίου ήθελα να κάνω ελεύθερο σχέδιο φτερά!

Και το παπλωματάκι που έφτιαξα την Κυριακή ήταν σε ροζ αποχρώσεις και με άλλη τεχνική, δυστυχώς ο φωτισμός το βράδυ ήταν κακός για να αναδείξει τα χρώματα των υφασμάτων. Πάντως και τα δυο τα έφτιαξα με πολύ αγάπη, και ελπίζω να βοηθήσουν στο σκοπό του Ηλιτόμηνου.

20170326_211304_3_bestshot.jpg

Βέβαια μη φανταστείτε ότι δεν έκανα και τη βόλτα μου στα γύρω περίπτερα!! Και στη Marmalena πήγα, και στα Υφασματάκια, και από το Στολιδάκι πέρασα, και από το Ψαλίδι & Κορδέλα!! Να πω την αλήθεια μου, ψώνισα μόνο από τη Μαρμαλένα και τα Υφασματάκια, γιατί ήθελα συγκεκριμένα πράγματα, τα περισσότερα από τα οποία (τα υφάσματα δηλαδή) θα τα χρησιμοποιήσω για ένα καινούριο προτζεκτ. Πιστεύω θα έχετε καταλάβει πως αν είχα την οικονομική στήριξη της τράπεζας της Ελλάδος θα είχα σηκώσει τη μισή έκθεση!!!

Πάνω στη βόλτα μου λοιπόν, φανταστείτε τη χαρά μου να συναντήσω τα κορίτσια του ftiaxto.gr, την Ελίνα και τη Βάλια, τις οποίες θαυμάζω και παρακολουθώ από το 2007 ή το 2008 με εκείνο το θεϊκό videocast στη θάλασσα με τα πλεκτά σκουφάκια(??), και οι οποίες μου έδειξαν τότε ότι είμαστε πολλές με την ίδια ¨τρέλα” του να μάθουμε να φτιάχνουμε πράγματα με τα χέρια μας. Αφού τις ρώτησα για την έκθεση που πήγαν στο Παρίσι  και το σεμινάριο που ετοίμασαν με τον τίτλο “Μάθε να ράβεις με την ραπτομηχανή σου”, βγάλαμε και μια αναμνηστική φωτογραφία που ζήτησε η Ελίνα, τύπου ¨δεν θα μας βάλεις και εμάς στο μπλογκ σου???”, χαλάω εγώ χατίρια καλέ??

20170326_154512.jpg

Μετά από αυτό το σημείο νομίζω έκανα και την υπόλοιπη γύρα στην έκθεση και ξεκίνησα τα ψώνια μου στη Marmalena, από την οποία είχα ήδη πάρει την προηγούμενη μέρα 1 μέτρο βάτα για να χρησιμοποιήσω στα παπλωματάκια που έφτιαχνα, μιας και αυτή που μας είχε χορηγήσει είχε  ήδη τελειώσει. Στη συνέχεια πέρασα και από τα Υφασματάκια και πήρα 2 μέτρα ύφασμα μόνο, αλλά για τη δουλειά που το θέλω πιστεύω  είναι ό,τι πρέπει. Τα υλικά και υφάσματα που πήρα ήταν τα παρακάτω:

20170404_180252.jpg

 • 10 fat quarters σε αποχρώσεις του μπλε, με δώρο ένα ακόμα πουράκι σε χρώμα μπλε, θα σας εξηγήσω παρακάτω που θέλω να τα χρησιμοποιήσω, και υπάρχει μια τεράστια πιθανότητα να χρειαστώ ακόμα τόσα!! Για τα υφάσματα έχω να πω ότι είναι φανταστικά, βαμμένα στο χέρι από τη Μάνια, είναι ίδια τεχνική και ποιότητα υφάσματος με αυτά που χρησιμοποίησα στο πάπλωμα που έφερα στην έκθεση και τα αγαπώ πολύ!

20170404_18105920170404_181146

 • Δυο μασουράκια Πεταλούδα σε ένα υπέροχο γαλάζιο χρώμα για την ραπτομηχανή, και ένα μασουράκι Guttermann, για καπιτονάρισμα στο χέρι (δεν την έχω δοκιμάσει ποτέ, αλλά έχω ακούσει τα καλύτερα)

20170404_180449.jpg

 • Σε αυτή την υπέροχη θολή φωτογραφία, αν μπορείτε να δείτε μια κόλλα για υφάσματα της Odif σε σπρεϊ, η οποία κολλάει προσωρινά τα υφάσματα με τη βάτα μεταξύ τους, αντί για να βάλουμε καρφίτσες ή παραμάνες, και μετά φεύγει με το πρώτο πλύσιμο. Καθώς και ένα μαρκαδόρο της Prym που σβήνει μόνος του. Είχα αγοράσει και κόλλα και ίδιο μαρκαδόρο παλιότερα αλλά τέλειωσαν και χρειάστηκα να πάρω καινούρια.

20170404_180550

 • Εδώ πήρα δυο καινούριους χάρακες της Omnigrid, ο ένας είναι τετράγωνος 15×15εκ και ο άλλος 10×45εκ. Στη διπλανή φωτογραφία βλέπετε μαζί με τους παλιούς μου χάρακες, τον 31,5×31,5εκ και τον 15×60εκ το κλείσαμε το καρεδάκι για χάρακες σε εκατοστά. Βέβαια ο σκύλος μου ο Άρης από την βαρεμάρα του κοιμήθηκε, σου λέει, κάποια στιγμή θα τελειώσει, που θα πάει!
 • Η βάτα που λέγαμε πιο πάνω, από τα πιο αγαπημένα μου υλικά, είναι εύκολα διαχειρίσιμη, ανταποκρίνεται καλά στο πλύσιμο και στο στέγνωμα μαζεύει όσο το θέλω.

20170404_175243.jpg

 • Δύο μέτρα ύφασμα σε ένα ασπρο-μπεζ το λέω εγώ, από τα Υφασματάκια, τα οποία είχαν στη σακούλα και ένα χαρτί με οδηγίες σχετικά με τα υφάσματα (πολύ βοηθητικό για όλους). Αυτό λοιπόν θα το χρησιμοποιήσω μαζί με τα μπλε-γαλάζια από τη Marmalena και θα ξεκινήσω το Μπλοκ του Μήνα για το 2017 (έχει μπει ο Απρίλης και εγώ ακόμα ξεκινάω πράγματα) το οποίο είδα στο Craftsy, λέγεται 2017 Blazing Star Block of the Month με δασκάλα την Nancy McNally. Τώρα που το ξαναβλέπω θα χρειαστώ και πράσινα, μωβ, κόκκινα, φούξια και ροζ, πολλά ακόμα μπλε και γαλάζια, πολύ υπομονή και χρόνο!!!

20170404_17545520170404_181331

Αυτά πήρα βασικά, όπως ξαναείπα αν είχα τη στήριξη της τράπεζας θα είχα πάρει τόσα και άλλα τόσα!!

Το πάπλωμά μου με βοηθό την Κατερίνα σας το έδειξα?

FB_IMG_1490532918007

Και μερικές ακόμα του περιπτέρου μας, παρέα με το πρώτο ελληνικό ομαδικό πάπλωμα, παρέα με φίλες που έχω κάνει μέσα από το σύλλογο και την ομάδα του Facebook “Και στην Ελλάδα αγαπάμε το Πατσγουορκ“, χάρηκα πολύ πολύ που σας είδα όλες και γνώρισα από κοντά και φίλες που σας ήξερα μόνο διαδικτυακά (άτιμη απόσταση!!).

This slideshow requires JavaScript.

Και για το τέλος μια φωτογραφία από όσα μαζεύτηκαν για να δωθούν στο Ηλιτόμηνον, 117 σκουφάκια και 76 παπλωματάκια, με πολύ αγάπη από τα μέλη του Συλλόγου που συμμετείχαν για το σκοπό αυτό!!!

20170326_200651

Έφυγα για το ταξίδι της επιστροφής με την καρδιά γεμάτη όμορφες εικόνες, ευχές από τις φίλες μου, τις αγορές μου και με την ευχή και οι επόμενες συναντήσεις μας να είναι το ίδιο δημιουργικές. Το άρθρο είναι λίγο τεραστίων διαστάσεων, φανταστείτε πόσο πολύ ήθελα να τα μοιραστώ όλα αυτά, έγραφα για 5 απογεύματα από λίγο, για να μην ξεχάσω τίποτα!!

Σας φιλώ, και με το καλό να βρεθούμε στην επόμενη έκθεση!!!

Advertisements

4 thoughts on “Χειροτέχνικα 24-26 Μαρτίου 2017

  • Μάνια, όπως έχετε καταλάβει η χαρά μου και αυτή τη φορά ήταν τόσο μεγάλη, που δεν μπορώ να τα περιγράψω διαφορετικά!! τα περιγράφω όπως τα νιώθω!

   Like

 1. Pingback: Sew Sampler – μηνιαία συνδρομή Ιανουάριος ’17 | CRAFTY CARNATION

 2. Pingback: Το μπλοκ του μήνα από την Intrepid Thread – Magic Friendship Medallion B/ROM –Months 04-05 | CRAFTY CARNATION

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s