Χειροτέχνικα – Οκτώβριος 2016

Καλημέρα σας!

Ξεκινώντας να περιγράφω τα γεγονότα του Οκτωβρίου, δεν θα μπορούσα να παραλείψω την Χειροτέχνικα που έγινε στην Αθήνα από τις 21 μέχρι και τις 23 Οκτωβρίου. Για όσους δεν το ξέρουν, είναι μια πολύ μεγάλη έκθεση με είδη χειροτεχνίας και υλικά για κατασκευές που μπορείς να φτιάξεις μόνος σου(Do-it-yourself  αγγλιστί).

Για μένα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να δω τις φιλενάδες μου από την ομάδα του πατσγουορκ, να τα πούμε από κοντά, να γελάσουμε και να δείξουμε σε όποιον ενδιαφέρεται και περνάει από το χώρο μας τα ιδιαίτερα κομμάτια που μπορεί να φτιάξει κανείς με αυτή την τεχνική, να δει έργα μας κλπ.

Το Σάββατο 22 Οκτωβρίου, πήρα τα πραγματάκια μου, έβαλα στο gps τη διεύθυνση, και ξεκίνησα εν μέσω βροχής να φύγω από το Νέο Ηράκλειο και να φτάσω στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου. Με λες και τολμηρή, μιας και έχω οδηγήσει ελάχιστες φορές στην Αθήνα. Με μισή ώρα καθυστέρηση (μόνο!!) έφτασα κι εγώ στην έκθεση!! Η χαρά μου μεγάλη, το σοκ από το μέγεθος της έκθεσης επίσης, λέω, καλά δεν θα τις βρω ποτέ τις κοπέλες, αφού η έκθεση ήταν χωρισμένη σε 2 τεράστιες αίθουσες! Μπαίνω λοιπόν στη μια αίθουσα και αρχίζω να ψάχνω!! Με το που άκουσα τη φωνή της Μάνιας και της Γιώτας τις βρήκα αμέσως! Και μετά εμφανίζεται η Μαριαλένα, η Σάντρα, η Κατερίνα, η Αλεξάνδρα, η Ελένη και άλλα κορίτσια που είχαμε μιλήσει μόνο μέσω της ομάδας Και στην Ελλάδα αγαπάμε το Πατσγουορκ στο FB, επιτέλους βρεθήκαμε από κοντά στην έκθεση!!! Αρχίσαμε να στήνουμε τα παπλώματα στο χώρο μας (να είναι καλά και ο άντρας της Μάνιας που είναι ψηλός και αυτός τα κρέμασε!!), βάλαμε και το λάβαρο του Ελληνικού Συλλόγου Πατσγουορκ (που σχεδίασε και έραψε η θεά η Σάντρα Κορωνάκη), στήσαμε τις ραπτομηχανές Husqvarna που μας είχε δανείσει ο Καραμήτσιος, για τα δωρεάν σεμινάρια που θα έκανε ο σύλλογος ανα δυο ώρες, και σιγά σιγά ξεκίνησε και η κίνηση στην έκθεση!

program-syllogos

Ο χώρος του συλλόγου διαμορφώθηκε ως εξής λοιπόν:

20161022_11312020161022_11311620161022_113111

Εμένα το δικό μου είναι στην τρίτη φωτογραφία, αριστερά από το λάβαρο του συλλόγου, για να μην ψάχνετε…που να φανταστώ ότι θα έρθουν τόσο μεγάλα κομμάτια με διαφορετικές τεχνικές ραψίματος και καπιτοναρίσματος. Το πάπλωμα στην τελευταία φωτογραφία δεξιά είναι το πρώτο πάπλωμα QAL που διοργανώθηκε από το Σύλλογο το 2014, και το κάθε τετράγωνο έχει κατασκευαστεί από την κάθε μια από τα μέλη που είχαμε τότε. Στις υπόλοιπες φωτογραφίες βλέπετε ξεχωριστά έργα από τα μέλη μας. Βέβαια η θεά Σάντρα συναρμολόγησε και έφερε στην έκθεση το πάπλωμα της Γειτονιάς, με την ανταλλαγή τετραγώνων με σπιτάκια που διοργάνωσε επίσης ο Σύλλογος το 2015.

20161022_163126

Το πάπλωμα της γειτονιάς πέρα από την τελειότητα που αγγίζει είναι και πολύ βαρύ, φαίνεται και από τα μανταλάκια-γίγας που το συγκρατούν!!!

Στην έκθεση λοιπόν, εκτός από τους εκθέτες και τα περίπτερα, μπορούσες να παρακολουθήσεις πολλά σεμινάρια χειροτεχνίας σε 3 Craft Rooms & στο Do-It-Yourself Room, παρουσιάσεις υλικών και τεχνικών και πολλά εργαστήρια για τα παιδιά επίσης. Φανταστείτε χαμός που έγινε!!!

Τόσο που πήγαμε με τη συμμαθήτρια Κατερίνα να γραφτούμε αμέσως σε 2 σεμινάρια που δεν θέλαμε να χάσουμε με τίποτα. Προσωπικά δεν είχα κάνει ποτέ σεμινάριο με καμιά από τις δυο δασκάλες, στο σπίτι ράβω μόνη μου, και ήταν πολύ καλή ευκαιρία να ράψω κάτι μαζί με τις φίλες μου. Το πρώτο ήταν της Μάνιας Χατζηιωαννίδη με την οποία φτιάξαμε ένα σουπλά με λωρίδες υφασμάτων. Τα υφάσματα ήταν βαμμένα στο χέρι από την ίδια και την κόρη της Μαριαλένα – Marmalena – το καλοκαίρι του 2016. Είναι από τα όμορφα υφάσματα με τα οποία έχω δουλέψει. Το σουπλά έχει πάρει θέση στο γραφείο στη δουλειά!!!

20170109_150452

Το δεύτερο σεμινάριο έγινε με δασκάλα την Μαριαλένα Χατζηιωαννίδη, και φυσικά για βοηθούς είχε τον μεγάλο της γιο και την κόρη της, οι οποίοι ήταν εξαιρετικοί στη δουλειά τους!!! Αυτό που φτιάξαμε λοιπόν ήταν ένα υφασμάτινο φαλαινάκι!!!

20170109_150547

Το οποίο είναι φοβερό, αρέσει πολύ και μου έχουν ζητήσει να το ξαναφτιάξω σε άλλα χρώματα και να το δώσω σε φίλες μου που έχουν μικρά παιδιά!!!

Αυτά έγιναν το απόγευμα. Το πρωί λοιπόν, στήσαμε τα πράγματα στο χώρο μας, είπαμε τα νέα μας, δώσαμε πληροφορίες για την ομάδα πάτσγουορκ στο FB αλλά και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Πάτσγουορκ. Ξεκίνησαν και τα μινι-σεμινάρια του Συλλόγου, τα οποία περιείχαν από οδηγίες πως να χρησιμοποιείς την ραπτομηχανή μέχρι πως να ράψεις εξάγωνα στο χέρι και πως να ράψεις μια πελότα στη ραπτομηχανή. Τα μίνι σεμινάρια γίνονταν από μέλη του συλλόγου σε άλλα μέλη αλλά και σε κόσμο που ήρθε στην έκθεση και δήλωσε συμμετοχή εκείνη τη στιγμή.

20161022_16355820161022_163609

Τα κορίτσια μου γνώρισαν την Μαίρη από την Κλωθώ, στο περίπτερο της οποίας είχαν στήσει το χριστουγεννιάτικο πάπλωμα της Μάνιας, ένα πάπλωμα που τελικά δεν φωτογράφισα αλλά θαύμασα από κοντά για αρκετή ώρα και είπα κάποια στιγμή πρέπει να το φτιάξω κι εγώ!!! Στην Κλωθώ ανακάλυψα τα υφάσματα της Μάνιας και της Μαριαλένας, από τα οποία αγόρασα αυτό το πακέτο, με την ιδέα να το χρησιμοποιήσω ράβοντας ένα πάπλωμα στα χρώματα του ουράνιου τόξου. Στη συνέχεια με έστειλαν και στην Κική στα Υφασματάκια, για να πάρω κι άλλα υφάσματα σε αποχρώσεις ίδιων τόνων με τα πρώτα (να’ναι καλά τα κορίτσια και εκεί, γιατί εγώ είχα πελαγώσει με τόσες επιλογές), με την προοπτική να εμπλουτίσω λίγο τη συλλογή μου. Περιόρισα τις αγορές μου στα 50 ευρώ, γιατί όλες ξέρουμε πόσο εύκολο είναι να ξεφύγεις και να πάρεις το μισό μαγαζί, αν διαθέτεις τα χρήματα βέβαια!!

Και ξεκινάω να κόβω. Γιατί δεν ήθελα να περιμένω να φτάσω σπίτι σε δυο μέρες και να ράψω με την ησυχία μου, ήθελα να ξεκινήσω στην έκθεση. Όταν λοιπόν οι άλλες συμμαθήτριες έραβαν την πελότα τους, εγώ η τρελή με το αμάνικο έραβα τα τετραγωνάκια μου (ευχαριστώ πάρα πολύ πάλι τη Σάντρα που με άφησε να παίξω με τα “παιχνίδια” της, δηλαδή τα εργαλεία για να κόψω τα υφάσματά μου!!)

sewingzoom

Οι παραπάνω δυο φωτογραφίες είναι από την σελίδα της Χειροτέχνικα. Γιατί αν δεν έχεις καλό μανικιούρ που πας να ράψεις!! Όπως ήταν φυσικό, έραψα δεν έραψα 2 σειρές, πήγα έκανα και τα μαθήματά μου με το σουπλά και το φαλαινάκι, και σιγά σιγά η μέρα έφτασε στο τέλος της.

Μαζέψαμε τα παπλώματα, τις ραπτομηχανές, τα εργαλεία και ό,τι άλλο είχαν φέρει τα κορίτσια, τα αποχαιρέτησα με την ευχή να βρεθούμε πάλι σύντομα, έβαλα στο gps τη διεύθυνση για να γυρίσω , έχασα μια έξοδο όπως ήταν φυσικό βραδιάτικα, χάθηκα μέσα στο Περιστέρι, με τα χίλια ζόρια έφτασα σπίτι. Και βγάζω από τη σακούλα ό,τι πήρα και έφτιαξα στη φετινή Χειροτέχνικα. Χαρά μεγάλη, καρδιά γεμάτη και έτοιμη για το ταξίδι της επιστροφής στα Χανιά.

20161022_214034

Βέβαια όπως ήταν φυσικό, μόλις γύρισα ξεκίνησα το κόψε-ράψε.

img_20161108_000958

Μια μέρα είχα και βοηθό την Κλαίρη να παρακολουθεί μην κουνήσει κανένα από τη θέση του.

img_20161106_102528

Κάποια στιγμή τα πράγματα είχαν γίνει λίγο περίπλοκα και είχα προβληματιστεί που έλεγα να τα παρατήσω…

20161210_123559

Στο τέλος επικράτησε η λογική και έβαλα τα δυνατά μου, τρυπήθηκα και αρκετές φορές με τόσες βελόνες.

Και επιτέλους, μετά απο 616 κομματάκια τα κατάφερα νομίζω…

1481400841734

Το ξέρω η φωτογραφία είναι κακή, βραδινή με μοναδικό φωτισμό  την πλαφονιέρα στο ταβάνι, εγώ πάλι πάνω σε καμιά καρέκλα θα είχα ανέβει, κλασσικά έκανα πάλι τον Ταρζάν. Υπόσχομαι καλύτερη φωτογραφία μόλις το καπιτονάρω και ολοκληρωθεί!!!

Το πάπλωμα της φιλίας, έτσι θα το πω, είναι ένα και μοναδικό, μπορεί να μοιάζει με πολλά, αλλά είναι από υφάσματα της Μάνιας και της Μαριαλένας, αγορασμένα από τη Μαίρη και την Κική, ραμμένο σε 2 ραπτομηχανές τη Husqvarna στην έκθεση και τη δική μου Singer στο σπίτι, επίβλεψη από την Κλαίρη, 616 κομματάκια των 7 εκατοστών, πολύ υπομονή και πολλή αγάπη!!!

Γεια σας, με το καλό να ξαναβρεθούμε στην επόμενη έκθεση, να αγοράσουμε υφάσματα και υλικά, να ράψουμε, να γελάσουμε, να θαυμάσουμε και να περάσουμε όμορφα!!ουφ, τέλος!

 

 

 

Advertisements

5 thoughts on “Χειροτέχνικα – Οκτώβριος 2016

 1. ΅λένη η περιγραφή σου δεν θα μπορούσε να είναι πιο λεπτομερής. Και φυσικά σε ευχαριστούμε για τις τόσες αναφορές στο όνομα και τη δουλειά μας!

  Like

  • Αχ Μάνια, προσπάθησα αλλά δεν μπορούσα να τα περιγράψω διαφορετικά!! Η χαρά μου ήταν μεγάλη που κατάφερα και ήρθα και ήθελα να το μοιραστώ όπως το έζησα!! Και φυσικά δεν μπορώ να περιγράψω χωρίς να αναφέρω ονόματα και οι σύνδεσμοι είναι πάντα χρήσιμοι!!!

   Like

  • Καλημέρα Μαίρη, σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια και για την βοήθειά σου!! Με το καλό να βρεθούμε πάλι!!

   Like

 2. Pingback: Χειροτέχνικα 24-26 Μαρτίου 2017 | CRAFTY CARNATION

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s